2009. augusztus 21., péntek

Törvény a hitelek egyoldalú szerződésmódosításáról. Mi van a másik oldalon?!

Felelőtlen populista akció zajlik a kormány részéről a devizahitelesek „megsegítéséért”.

Az egyik sületlenség, amit hallani lehet: A kormány figyelmeztette a bankokat, hogy a forint erősödésével szíveskedjenek a törlesztőrészleteken csökkenteni. Ezzel azt a látszatot próbálja kelteni, hogy a csúnya bankok, amikor romlott a forint emelték a törlesztőket és most, amikor erősödik viszont nem csökkentik. Ez persze nem igaz, éppen csak egy kicsit később jelentkezik a törlesztőrészletekben. Pont úgy nézhet ki a dolog, hogy a hősies állami figyelmeztetésre csökkentek a terhek. Ez a szánalmas próbálkozás még nem olyan veszélyes, mint a következő.

Első hallásra nagyon szimpatikus lehet az egyoldalú szerződésmódosításról szóló törvény. Ez arról szól, hogy a bank köteles az ügyfelet 2 hónappal előre értesíteni, amikor kedvezőtlen irányba módosít a feltételeken. Kedvező irányba ezt bármikor megteheti. A továbbiakban ezt a részt józan paraszti ésszel és szakmai szemmel is megvilágítom. Úgy tűnik, ezeknek híján vannak ott fent…

Ha a bank helyébe képzeljük magunkat, nehéz elképzelni, hogy a piaci viszonyok javulásával gyorsan javítani fognak a feltételeken, ha az ellenkezőjét csak lassan tudják érvényesíteni. Tehát világos, hogy könnyebben korrigálnának a kedvező irányba, ha nem lenne ez a törvény. Nem beszélve arról, hogy az ügyfélnek így sincs beleszólása, csak tudni fog előre a változásokról. (Mindent a szemnek, semmit a kéznek).

A piaci viszonyok ismeretében azt lehet felvázolni, hogy egyre jobban kirajzolódni látszanak körvonalai egy javuló tendenciának. Ez pontosan azt jelenti, hogy amikor a bank már kedvezőbb feltételekkel jut forráshoz (ez várható a közeljövőben) még nem fogja megtenni, hogy javít a feltételein, mivel ez a tendencia még törékeny. A törvénynek köszönhetően még a viszonylag ügyfélbarát intézetek sem fognak lépni, mert ha a törékeny törik, az az ő veszteségük lesz.

A megsegítéshez kapcsolható téma még az igényelhető áthidaló hitel. Ez néhány bajbajutottnak tényleg megoldást jelent. Annyit azért mérlegre kell tenni, hogy a jövőben ez is többletterhet fog jelenteni az igénybevevőknek.

Azzal fejezném be ezt a begyjegyzésem, hogy legyen mindenki nagyon megfontolt, amikor eladósodni készül. Sokkal jobban, mint amikor azon vacillál, hogy elindítson-e megtakarítási programot.

1 megjegyzés:

  1. No, ez a magatartás kódex, megint csak az MSZP azon "húzásai" közé tartozik amik a nép butítására vannak!Jól megvédünk, persze a nesze semmi fogd meg jól! A kényszerítés ezen feltételek mellett is fenn áll! Mivel ha nincs pénzünk kénytelenek vagyunk mindenféle uzsirahiteleket felvenni!Ez legalább az a kategória mint a Munka Törvénykönyve, ott mindenkinek sok joga van!legyűrni a munkavállalót! Hogy a multik bármit megtehessenek.Rabszolgák vagyunk és másoknak termeljük a haszont, mi meg tengetjük az alacsony fizetségből az életünket!Ez jól szabályozott még ebben a kódexben is!

    VálaszTörlés

Szólj hozzá!