2009. június 20., szombat

Lecserélődött a titulusom.

Nem szokásom magamról írni és ígérem ritkán fogom megtenni. Azt gondolom azért nem baj, ha egy kicsit közelebb engedem az olvasókat magamhoz.

Régebben az szerepelt a nevem alatt, hogy "pénzügyi tervező", ami teljesen megállta a helyét, hiszen ezt a szolgáltatást nyújtottam és meglévő ügyfeleim részére továbbra is teszem. Ehhez már korábban is rendelkeztem minden szükséges iskolával és némi tapasztalattal.
De akkor mi a fenét keres most a nevem alatt, hogy speculator (spekuláns), meg ki is a spekuláns? Már írtam, hogy kik azok a spekulánsok, de igazán nincs is ilyen foglalkozás. André Kosztolány szerint az nevezheti magát így, aki már legalább háromszor tönkre ment. (ez rendben van), és legalább 30 év tapasztalata van a tőkepiacon (ehhez még kell 20 év).

Valójában nevezhetném magam hivatalosabb formában is szakembernek. Idén majdnem elsőre letettem a Bankárképzőben a Vagyon-, Alap- és Porotfolió-kezelői vizsgát, Ezt a képzést kifejezetten azoknak a fiataloknak indította a Bankárképző és a BAMOSZ, "kik a jövőben a befektetéskezelői szakma rangját képviselik.". Huh, ez nagyon szerénytelen volt tőlem, de az idézőjelen belüli részt másoltam! A iskolát szeptembertől folytatom az EFFAS/ACIIA (European Federation for Financial Analysts Societies és Association of Certified International Investment Analysts) diplomával. Ami nemzetközi szinten is a legelismertebb diploma ezen a területen.

(Molnár Antal festménye)

Azért nevezem magam szívesebben speculator-nak, mert az életben van szaga is tőkepiacnak, amit azonban nem lehet megtanulni kiszimatolni. Temlszetesen az én orrom sem csalhatatlan és az sem biztos, hogy mindenkinek tetszik majd, amit érzek vele. Ezt, az olvasóim szabadsága eldönteni.

Véleményem változatlan: "a pénz igen is isteni dolog, ha jó dolgokra használja az ember"
Örülök mindenkinek, aki velem morfondírozik, vagy éppen csak a soraimat olvassa!
Jó újra írni nektek, magam is csodálom, hogy bírtam eddig...

1 megjegyzés:

 1. Szia Attila!
  Te egy "fantasztikus spekuláns" vagy!
  Jó a Woody Allen idézet.
  Tetszik az egyéb tevékenységi köröd is...
  Gratula, Drakula -a munkáidhoz!
  Üdv,
  *Margit

  VálaszTörlés

Szólj hozzá!